Да се включим в кампанията Часът на Земята

24 03 2011 font minus font plus print
 

На 26 март (събота) между 20,30ч и 21,30ч. повече от един милиард души по  целия свят ще изключат осветлението си за един час и за  поредна година ще се включат в инициативата на международната  природозащитна организация „WWF” за противопоставяне на най-голямата  заплаха пред която  някога се е изправяла нашата планета  - промените в климата.

Община Камено подкрепя световната кампания и приканва своите жители, фирми и институции, собственици на заведения да вземат участие в нея.

Акцията се основава на едно съвсем просто действие  - изключване на всички светлини  за един час, като послание за нуждата от незабавни мерки  срещу промените в климата.

Започнал като апел приканващ  жителите на Сидни  да угасят осветлението си за един час „Часът на Земята” се разрасна и стана  една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

„Часът на Земята” започна като кампания през 2007 г., когато 2,2 милиона домакинства  и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата. През 2008 г. това събитие стана глобално движение  с повече от 100 милиона участници в 35 държави. През 2009 г. в „Часът на Земята” са се включили един милиард души в 4 189 града в 88 държави. През 2010 г. „Часът на Земята” подобри рекорда си, защото в инициативата участваха 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4 000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи  метрополиса в света сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис” в Антарктида.

През 2011 г. идеята е да бъде насочен всеки един от нас да направи първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот и след датата  26 март.

По повод „Часът на Земята” генералният секретар на ООН Бан  Ки-мун заяви: „Посланието на „Часът на Земята” е просто. Като изключат ненужното осветление  за един час, хората ще направят символичен жест, който може да вдъхнови промяната, от която толкова се нуждаем. Докато гледаме как светлините угасват от континент на континент, нека помислим колко крехко и важно е природното ни наследство  и да си обещаем, че ще го опазим в името на устойчиво бъдеще за всички нас”.

Изключването на светлините на Земята  за час, само по себе си  няма да спре глобалното затопляне. Така обаче заедно с още над 1 милиард души по света всеки един от нас ще демонстрира, че не е безразличен.

 


 

VJ Soft e-ideas