680 години от победата на Иван Александър край Русокастро

21 07 2012 font minus font plus print
 680-та годишнина от последната победоносна битка между българи и византийци край древната крепост Русокастрон беше отбелязано с ефектно пресъздаване на събитието.Идеята на кмета на община Камено, инж. Стефан Бонев, беше подкрепена от  областния управител г-н Константин Гребенаров, който стана и патрон на събитието. Лично сливенският митрополит Йоаникий се качи на крепостта и отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите български войни. Специални гости на събитието бяха директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров,  г-н Пенко Атанасов депутат от БСП , г-жа Цоня Дражева – директор на Регионалния исторически музей – Бургас, председателят на Общински съвет – Камено, общински съветници. 
„Датата е бележита, защото това е последната победа на Второто българско царство. Искахме да отбележим годишнината подобаващо и съвместно с фондация „Русокастрон”, решихме да организираме тази възстановка. Мисля, че е добре занапред историческите дати, които са важни за България, да се честват подобаващо“, обясни кметът Стефан Бонев.  
Край Русокастро сме направили византийски номер на византийците започна словото си проф. Божидар Димитров, директор на НИМ: Това е една от най-плодородните области в България, която се намира на прекия път от между столицата и на първата, и на втората българска държава – Плиска, Преслав и Търново със сторицата на вечния ни съперник за хегемония на Балканите Византия – Константинопол. Тази земя е много важна, защото тя храни Константинопол. През пристанищата на Месебрия, Анхиало, Созопол, Дебелт всичко е отивало към милионния град на византийската империя. Затова след като се излъгали да ни го дадат, правят непрекъснати усилия да си го върнат.В 1331 или 1332 г, има малък спор за точната година, византийците правят поредния опит да превземат областта Загора, възползвайки се от едни кратки размирици в Търново. И тогава те тръгват на поход. Цар Иван Александър събира между 6 ш 8 хил.души, преминава през айтоския проход и на византийците им прилага един византийски номер – подписва мирния договор, приема да му дадат Ямбол срещу сражаващия се Анхиало, но всъщност на него му е трябвало време. Идва подкреплението и той разгромява византийците край Русокастро. Пленява десетки, имало и много ранени."

В пресъздаването на бойните действие между армията на цар Иван Александър и византийския император Андроник III Палеолог се включиха членове на старобългарската школа "Багатур", които демонстрираха бойни техники, облекла и въоръжение от епохата на прочутата битка. Освен пехотинци, на бойното поле се явиха и въоръжени конници, както и жени – войни, като митични същества от тракийската митология 

Снимки от събитието


 

VJ Soft e-ideas